Tuesday, 1 March 2011

Kisah Zinnirah Srikandi Agung

Mungkin ramai dari pembaca yang telah mengetahui sirah kehidupan Srikandi Zinnirah.Tika membaca kisahnya..terasa kerdirnya diri ini.Adakah kita sanggup mengadaikan segalanya demi mempertahankan iman,aqidah islam yang kita sayangi.Ketika membaca,titis-titis air mata tidak henti mengalir mengenangkan pergorbanan beliau dan megenangkan bahawa diri ini sangat lemah.Dengan ujian yang hanya kecil..sudah mengalah,sudah tidak tahan…sudah mengeluh..lisan pula mengeluarkan ayat kepenatan..Tanpa sedar segala ujian itu adalah dari ALLAH s.w.t.Dan ALLAH tidak akan mengsia-siakan orang yang bertaqwa. Kesabaran seseorang muslim dalam mempertahankan aqidah Islam ketika menghadapi suasana penindasan yang hebat merupakan contoh kesabaran yang agung. Pegangan aqidah yang bertunjangkan tauhid kepada Allah menjadi harta yang tiada ternila bagi setiap muslim. Ia adalah cahaya yang menyinari hidup insan dan penyelamat dalam mengharungi sengsara kacau-bilau pada hari pembalasan.

Perkembangan dakwah Rasulullah S.A.W pada peringkat awal banyak dibantu oleh kesabaran kaum muslimin dan muslimat dalam memepertahankan pegangan aqidah mereka. Sikap inilah yang membuahkan hasil yang amat berharga dalam sejarah perkembangan Islam hinggalah ke hari ini. Islam masih kekal dan terus mekar dalam jiwa setiap umat Islam. Kisah seorang muslimat sejati bernama Zinnirah adalah antara contoh terunggul pengorbanan seorang muslimah demi mempertahankan aqidah yang telah meresap ke dalam lubuk hatinya. Beliau dipilih oleh Allah untuk menerima ujian yang cukup getir. Beliau menerima hidayah Allah pada peringkat awal dakwah Rasulullah S.A.W iaitu semasa baginda S.A.W berdakwah secara sembunyi-sembunyi di kalangan rakan karib baginda.

Dalam sejarah Islam, golongan yang pertama memeluk Islam inilah yang banyak menerima ujian daripada Allah. Zinnirah adalah seorang wanita berketurunan bangsa Rom. Beliau telah ditawan dan dijual di sebuah pasar di Mekah. Akhirnya beliau telah dibeli oleh Umar Al-Khattab untuk dijadikan hamba.

Dari segi fizikalnya, Zinnirah kelihatan seorang yang lemah, tetapi dari segi spiritualnya beliau mempunyai jiwa yang cukup kental dan tabah. Rasulullah S.A.W memulakan dakwahnya secara sembunyi-sembunyi di kalangan orang-orang tertentu termasuk golongan bawahan. Antara yang menerima cahya keimanan ini ialah Zinnirah. Beliau telah menerima dengan sepenuh hati.

Pada peringkat awak keislamannya, Zinnirah melakukan suruhan-suruhan islam secara sembunyi-sembunyi, takut diketahui tuannya, Umar Al-Khattab. Beliau bersolat, berzikir, membaca Al-Quran, berdoa kepada Allah dengan penuh syahdu dan keinsafan. Semuanya dilakukan secara berhati-hati.

Penderitaan ke atas Zinnirah ini bermula setelah tuannya Umar Al-Khattab mengetahui keislamannya. Umar telah dapat menghidu perubahan yang berlaku ke atas diri hambanya itu. Setelah diselidiki, nyatalah bahawa hambanya meniggalkan agama nenek moyang dan menerima ajaran tauhid yang dibawa Nabi Muhammad S.A.W.

Umar Al-Khattab cukup terkenal dengan sikap memusuhi Rasulullah dan agama Islam sebelum keislamannya. Beliau selalu mencerca Muhammad S.A.w. Beliau mencabar sahabat-sahabat yang telah memeluk Islam dengan sikap berani dan tegasnya itu. Beliau sanggup menanam anaknya perempuannya hidup-hidup kerana malu dipandang masyarakat. Dengan sifat keberanian inilah yang telah mendorong Rasulullah S.A.W berdoa agar salah seorang daripada dua Umar di Mekah supaya memeluk Islam.

Zinnirah menjadi mangsa awal di atas sikap kebencian Umar Al-Khattab terhadap Islam dan kaum Muslimin. Apalagi, teruklah Umar menyeksa dan mendera Zinnirah dengan harapan Zinnirah akan kembali kepada agama asalnya dan meninggalkan Islam. Pelbagai seksaan dikenakan terhadap Zinnirah. Pukulan, hentakan, sepak terajang, dijemur di tengah-tengah panas terik adalh rutin kehidupan biasa Zinnirah. Semuanya dihadapi dengan tenang dan sabar, di samping hati dan jiwanya bergantung penuh kepada pertolongan Allah S.W.T. Kemuncak penderaan terhadap Zinnirah ialah apabila matanya dicucuk dengan besi panas. Beliau kehilangan kedua-dua matanya dan terpaksa mengharungi hidup dengan penuh kegelapan. Matanya buta, tetapi hati dan jiwanya penuh dengan cahaya keimanan.

Iman menjadi penyuluh hidupnya dalam kesengsaraan azab dari tuannya. “Ini untukmu Ya Allah. Aku mengharungi kesengsaraan ini untuk mendapat kesenangan di akhirat kelak. Perjuangan ini sememangnya berat, selalu menderita dan sengsara kerana aku sedar untuk mendapat syurga. Aku terpaksa menagih ujian berat, sedangkan neraka itu dipagari oleh pelbagai kesenangan.”

Inilah rintihan hati Zinnirah kepada Allah S.W.T ketika bermunajat kepada Allah di setiap malam sebagai penawar jiwa di atas segala kesusahan yang dia hadapi. Jiwanya semakin kukuh. Imannya semakin teguh.
Pengorbanan Zinnirah mendapat cercaan kaum musyrikin Mekah. Pelbagai cacian dilemparkan kepadanya. Mereka mengatakan Zinnirah buta kerana dilaknat oleh tuhan Latta dan Uzza. Mereka mencabarnya kerana Zinnirah mempertahankan diri dengan mengatakan dirinya buta bukan kerana tuhan mereka, sebaliknya ia adalah perbuatan Umar dan Allah mengizinkan ianya berlaku.

Walaupun diuji dengan pelbagai rupa, keyakinannya kepada Allah tidak berubah. Allah memberi karamah kepadanya. Matanya yang buta itu dapat melihat kembali dengan karamah Allah S.W.T. Dia dapat menikmati semula keindahan ciptaan Allah S.W.T. Hatinya dengan penuh kesyukuran kepada Allah dan imannya semakin tinggi. Dengan taufiq hidayah Allah, Umar akhirnya memeluk Islam jua.

Di manakah wanita sekental ZINNIRAH ini?..
• Mengapa sukar sekali untuk mengalirkan air mata mengenangkan pengorbanan srikandi-srikandi ISLAM ini,wahai wanita?
• Mengapa kalian masih hanyut dengan nafsumu sedangkan para mujahidah Islam dahulu bermati-matian mempertahankan iman?
• Mengapa kalian masih membuka auratmu,sedangkah pada zaman Rasulullah.s.a.w,seorang wanita berkulit hitam yang berpanyakit pernah meminta Rasulullah.s.a.w mendoakan beliau supaya aurat tidak terbuka ketika penyakitnya menyerang?
• Mengapa kalian masih hanyut dengan cinta,janji-janji kosong si kumbang perosak..sedangkan Rabiatul Adawiyah sanggup menjadi wanita sufi yang meletakkan cintanya hanyalah untuk ALLAH dan menolak pinangan Imam Al-Ghazali semata-mata tidak mahu cintanya pada ALLAH menjadi kelam?
• Mengapa kalian masih menghabiskan wang beratus-ratus untuk bershopping perkara yang tidak perlu,
sedangkan Siti Khadijah Bt.Khuwailid ,dahulunya hartawan,tetapi setelah munculnya islam,hartanya di curahkan seperti air untuk perjuangan ISLAM?
Wanita…di bahumu ada harapan menggunung tinggi.Dikau bisa menjadi Siti Aisyah.r.a,isteri yang setia, kuat walaupun fitnah munafiq menoda dirinya..
Dikau bisa menjadi sekental Ummu sulaim,Yang memohon mahar perkahwinan yg paling mahal dari Abu Thalhah iaitu keislaman Abu Thalhah..Dia jugalah(Ummu Sulaim) yang menjaga hati suaminya dengan tidak memberitahu kematian anak kesayangannya kerana si suami baru pulang dari berjuang.
Wanita solehah idaman mujahid…bidadari syurga di dunia pencetus mujahid/mujahidah yang bakal lahir dari sulbimu.

Zinnirah…..bolehkah aku menjadi seagung pekertimu,sehebat iman yang menjadi benteng pertahanan dirimu..
bagi menghadapi mehnah dan ujian hidup ini untuk mencapai Syurga Illahi..

Assalamualaikum warahamtullah wabarakatuh..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...