Tuesday, 1 March 2011

PERINGATAN DARI AYAT2 ALLAH UNTUK HAMBA2NYA YANG BERGELAR MUSLIMAH.

DUA BELAS AURAT WANITA

1. Bulu kening -Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur a...taumenipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening -Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng -Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya)agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan - Petikan dari SurahAn-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki danmenghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya padamereka yang mengikatnya dengan loceng……

3. Wangian -Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatukaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggapmelakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yangberserombong kapal kata orang sekarang hidong belang - Petikan dariHadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada -Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupibahagian hadapan dada-dada mereka - Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi -Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supayadikikirkan giginya - Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknatperempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubahciptaan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher -Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamumenampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu.Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkanikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan -Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaianyang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadisyang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badankecuali pergelangan tangan dan wajah saja - Petikan dari Hadis RiwayatMuslim dan Bukhari.


8. Tangan -Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripadamenyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya - Petikandari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata - Dankatakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkansebahagian dari pemandangannya - Petikan dari Surah An Nur Ayat 31. Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandanganlainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakalapandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram - Petikan dariHadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) -Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicarasehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya,tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik - Petikan dari Surah AlAhzab Ayat 32. SabdaSAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakandengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian(muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itudalam bumi - Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan -Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah merekamenundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka - Petikandari Surah An Nur Ayat 31. Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya - Hadis Riwayat Riwayat AlBazzar. Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya,melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah - Petikandari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian -Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yangmenjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hariakhirat nanti - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaiidan Ibn Majah.

2 comments:

  1. InsyaAllah di ikuti :)
    nice posted akak q syg :
    -syasya ^^ -

    ReplyDelete
  2. Syukran Kiera..:).. selalu ziarah akak kat sini yea..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...